De Galalokatie; Van Sminiahuis te Leeuwarden.
Aan de hand van deze beschrijving nemen wij u mee door het historische woonhuis aan de Tweebaksmarkt. Als het goed is staat u nu aan het begin van de hal. Nee? Ach, loopt u nog even terug naar de deur, dan kunnen we de rondleiding beginnen.
De Hal
U kijkt nu de lange gang in. Een blik omhoog verraadt een ornament van Daniel Marot. Marot bracht in het tijdperk van de Zonnekoning, Lodewijk de XIV, de barok naar Nederland. Wanneer u een paar stappen naar voren doet en u kijkt door het trapsgat omhoog, dan ziet u het tweede ornament van Marot.
Door aan- en verbouwingen, is de hal het centrale punt geworden in het pand. Alle aangranzende kamers zijn gemakkelijk bereikbaar vanuit de hal.
Laten we eens wat vertrekken gaan bekijken. Zodra u het trapje af bent ziet u aan de linkerkant de gaderobe. Vroeger werden hier geen jassen opgehangen, maar werd het eten hier bereidt. U staat dus in de oude keuken. Enig overblijfsel van de keuken is de schouw. Als we de gaderobe verlaten en links blijven, ziet u een bar. De ruimte waar de bar staat maakt de bar zo bijzonder. In de patio is duidelijk te zien dat de vroegere panden nu met elkaar verbonden zijn.
De Tuinzaal
De grootste ruimte in het huis diende in de tijd van dokter Uffelie als praktijkruimte, maar ook als woonhuis voor zichzelf. De vloer in de serre laat nog zien dat dr. Ufferie hier heeft gewoond. In de hoeken ziet u twee initialen: de U met daarin dee S. Deze staan voor Uffelie en Sonnema. Deze laatste was de huisapotheek van dr. Uffelie. Vanuit de serre kunt u zo de prachtige tuin inlopen.
De Souterrain
Laten we afdalen naar beneden. Voorzichtig! Zoals u ziet is het een steile trap. U betreedt nu het vroegere verblijf van de bedienden. In de bar werd vroeger geslapen. Natuurlijk in de bedstede. Links van de bar ziet u nog een luchtrooster dat de mensen 's nachts van frisse lucht moest voorzien.
Het lijks alsof in de muus de bedsteden hebben gezeten, maar daar zat het fornuis. De betegeling in het souterrain is origineel. Tijdens de renovatie van het huis is niets verloren gegaan. Zo is de bar gemaakt van de suitedeuren van dr. Uffelie en de barkasten hebben dienst gedaan als keukenkastjes.
U kunt zich natuurlijk voorstellen dat de bedienden niet via de gewone uitgang mochten. Ze hadden een eigen dienstuitgang. Deze ziet u als u door de deur gaat.
De Bodekamer
Eenmaal weer naar boven gelopen, richting de ingang vindt u aan uw rechterhand de vroegere bodekamer. Zoals we al eerder hebben verteld, is tijdens de renovatie niets verloren gegaan. Voor de lambrisering zijn kastwanden gebruikt. De wanden, uit 1500, waren eigendom van vestigingsbouwer Van Coehoorn. Hij was getrouwd met Catharina van Sminia en zij heeft in 1739 opdracht gegeven tot de bouw van het woonhuis. Ook van latere verbouwingen zijn nog resten te zien. Op de achterwand van de receptie, boven de kast, ziet u aantekeningen van de timmermannen uit de tijd van dr. Uffelie. Hij heeft immers het woonhuis gedeeltelijk omgebouwd tot praktijkruimte.
De Bibliotheekkamer
Tegenover de bodekamer ziet u de bibliotheekkamer. Deze kamer deed vroeger dienst als opkamer. De kamer gaf de adel uitzicht over het gewone volk, 'het gepeupel'. De kamer is volledig gerestaureerd en weer in de oude stijl hersteld. De schouw dateert echter uit 1920.
Wij willen u hartelijk danken voor uw bezoek en wellicht tot ziens in het Van Sminia Huys.
(uit: 'Carnevale di Venetia', het galaboekje 2003 van Trinitas Leovardiae)
|